Monday, February 19, 2018

Meniu...

...de post in prima zi a postului Pastilor: paine, mamaliga, ceai cu miere si lamaie, zeama de muraturi, usturoi, morcovi cruzi, portocale, pere.

Nimeni din casa nu a mancat altceva, nici macar Gheorghita, fiindca nu a vrut sa guste altceva. Nu intru in detalii de cate ori pe zi mancam fiecare si ce anume din ceea ce am enumerat.

Mai vreau sa precizez ca noi suntem slabi la capitolul post, dar am cunostinte care nu mananca de duminica seara pana miercuri dupa slujba, altii mananca doar paine si apa, altii doar cruditati.

Am scris asta fiindca ma dispera meniurile de post cu cate trei feluri elaborate de mancare la masa. Postul trebuie sa te elibereze de grija de a sluji pantecelui.

Daca ar fi sa enunt un principiu pentru alimentatia din perioada postului, as spune "cu cat mai simplu si mai putin preparat termic, cu atat mai bine"


6 comments:

  1. Dacă puteți, ne prezentați sugestii și pentru celelalte zile ale săptămânii pe cale să se încheie? Eu nu de puține ori mă găsesc în pana de idei și am nevoie de inspirație. La dvs o găsesc mereu, în orice domeniu! Ionela

    ReplyDelete
    Replies
    1. In afara de cruditati (fructe/legume) seminte si ceai saptamana asta am gatit doar doua ciorbe ultra banale una de fasole si alta de cartofi cu sfecla (din care eu, una am manacat doar la pranz). Daca aceasta iti poate folosi drept sursa de inspiratie ma bucur.

      Delete
    2. Si inca ceva: am ambitie sa duc postul cu alimente de care sa fi auzit si bunica mea de la tara. Fara avocado, brocoli, chia, quinoa si alte alimente aduse de peste mari si tari. Am mai facut asta in tinerete, cand eram foarte saraca si nu ma simteam vlaguita deloc.
      Am pastrat totusi o slabiciune, lamaile si portocalele.

      Delete
    3. Am zis ambitie, fiindca nu o consider o nevointa speciala

      Delete
  2. Înțeleg, vă mulțumesc!
    Mă gândesc că tot așa se postește și în Muntele Athos,cu zile în care hrana este mai bogată nutritiv (chiar și așa, neprocesată termic)- semințe, legume, fructe, și alte zile cu hrană mai săracă dpdv caloric- ciorbe simple... și mai ales din producție proprie, nu din importuri :-)
    Să vă dăruiască Domnul bucuria roadelor postului și ale rugăciunii!
    Tot Ionela

    ReplyDelete
  3. Mâncărurile mai fancy de post or fi pentru cei despre care scrii în articolul următor, cărora o zi fara carne le este foarte chinuitoare. Cu toții am fost începători in ale postului. Problema in ziua de azi este că se confunda postul cu mâncarea vegana... Au ceva in comun, dar nu se suprapun...

    ReplyDelete